AVEN!AMENCA!

TAMOP 5.5.4.A-09/1-2009-0009 – AVEN (gyertek) – médiagyakornoki program
és
TAMOP 5.5.4 B-09/1-2009-0005 – Amenca (velünk) médiaprogram

Megváltoztatható-e a roma médiakép?

Aven amenca! – hirdette 18 hónapja a Partners Hungary Alapítvány, amikor a Roma Prodikciós Iroda Alapítvánnyal és a Roma Sajtóközponttal együttműködve meghirdette roma médiaprogramját és a médiagyakornoki projektjét, amely lehetővé tette, hogy 12 roma fiatal szakképzett roma újságíróvá, rádiós és televíziós riporterré váljon és foglalkoztatásukat elősegítése a többségi médiában.
A szakmai program hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a többségi média reális roma-ábrázolásához, és ennek érdekében növelje a korszerűen képzett roma médiamunkások számát a többségi médiában.

Több mint 50 kisfilm, több mint 20 televíziós magazinműsor, 1000 hír, 40 rádiós anyag készült annak érdekében, hogy rést üssön az „előregyártott igazságok” és „távolságtartás” falán, mely a romák médiában történő ábrázolását jellemzi. Ezt állapította meg a többek között a projekt keretében készült 5 hónapig tartó médiakutatás, mely a fontosabb médiumok (Népszabadság, Magyar Nemzet, Blikk, Vasárnapi Blikk, Új Dunántúli Napló, Észak-Magyarország, origo.hu, index.hu, m1, RTL Klub, TV2, Hír TV híradói) híranyagainak vizsgálatára alapozva tett megállapításokat a romák médiaábrázolásáról (http://partnershungary.hu/kutatasi-zarojeneltes-a-roma-koezoessegek-mediakeperl.html).

A projekt keretében készült összes médiatermék letölthető a projekt honlapjáról: www.amenca.hu.

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.