Partners 20

Alapdokumentumok

Aktuális projektjeink

Lezárt projektjeink

Mediációs Központ

Képzések, tréningek

Támogatóink

Letölthető dokumentumok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérhetőség

Partners Hungary Alapítvány

Iroda / Székhely : 1072 Budapest, Rákóczi út 22. 4. / 24.

Telefon: +36 1 438 5260

Fax: +36 1 438 5268

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0918-05
E-mail: partners@partnershungary.hu

Hungarian (formal)English (United Kingdom)
„Együtt a jobb egészségért, értünk, velünk” PDF Nyomtatás E-mail

„Együtt a jobb egészségért, értünk, velünk”

a GlaxoSmithKline által támogatott nemzetközi program

 

Támogató/forrás

Glaxo Smith Kline Ltd. (GSK) gyógyszeripari nemzetközi nagyvállalat

Program/projekt típusa

Magány adományból megvalósuló saját program

Projekt összege

36.733.33 GBP / év (kb. 13 millió Ft/év)

Időtartam

3 év

kezdődött: 2012. április

várható befejezés: 2015. augusztus

 

A projekt rövid leírása

A projekt fő célja a romák egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférésének támogatása, egészség-tudatosságuk fejlesztése roma mediátorok képzésével és alkalmazásával. A projekt célja továbbá az interkulturális mediátor szakma rendszerszintű elterjesztésének megteremtése.

A projekt célcsoportját képezi a helyi hátrányos helyzetű, illetve roma lakosság, továbbá a helyi egészségügyi alapellátás szakemberei (védőnők, háziorvos) és a helyi települési vezetők.

A projekt keretében a településeken a helyi lakosság két tagjából képzünk mediátorokat, akiknek a fő tevékenységi köre, hogy segítse az ott élők egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférését. A kiképzett roma mediátorok egy évig tartó foglalkoztatását a program költségvetése biztosítja. Mindegyik településen a közösségi kerekasztalok tervezőmunkája eredményeként egy-egy mikro-projekt is megvalósul, melynek célja, hogy a legégetőbb egészségügyi problémára adjon válaszokat.

2012 közepén a program Ózdon, Kántorjánosiban, Nagyecseden indult el (1. kör). 2013-as év első felében Ózdon, Kántorjánosiban, Nagyecseden megvalósultak a mikor-projektek. Ózdon a mikro-projekt keretében több tucat családi házban csótányirtás zajlott, Kántorjánosiban egy több száz fős egészségnap került megrendezésre, ahol a résztvevők egészségügyi szűréseken is részt vehettek. Nagyecseden a helyi közösség 32 kültéri illemhelyet épített, melyről film is készült. A film elérhető a projekt nemzetközi honlapján (www.togetherforbetterhealth.eu). 2013 második felében indult el a 2. körös program megvalósítás: Porcsalán, Nyírbátorban mint, újonnan belépő településeken zajlott a projekt. Nagyecsed a második projektévben is részt vesz a programban, ugyanis jelentős sikereket ért el az első évben és a multiplikálódó hatások miatt érdemes volt kiterjeszteni a megvalósítást még egy évvel. A 2. körös településeken a 2013 évi közösségi kerekasztalok tervezőmunkáját követően 2014 tavaszán valósulnak meg a mikro-projektek.

2013. augusztusától a projektben nemcsak, mint oktató részt vesz dr. Szabó László, a Semmelweiss Egyetem családgondozási tanszékének vezetője is, hanem feladata egészségügyi indikátorok kidolgozása illetve az adatok feldolgozása is. Ennek célja, hogy számszerűsíthetővé váljanak a projekt eredményei. Az adatok alapján várhatóan 2014 végén tudományos publikáció(k) is készülnek.

 

A projekt egy nemzetközi program részeként valósul meg, Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia is részt vesz benne. A négy ország civil szervezetei rendszeres negyedéves online-konferenciákon számolnak be a projektek eredményéről. 2013-ban egy nemzetközi konferencia is megrendezésre került a projekthez kapcsolódóan Bulgáriában, melyen mind a négy résztvevő képviseltette magát. Ebben az évben készült el a projekt nemzetközi honlapja is.

 
Hirdetés
Hirdetés