EURÓPA FIATAL SZEMMEL – YOUNG IDEAS FOR EUROPE

Európa fiatal szemmel”
„Young Ideas for Europe” – YIFE 2013

Támogató/forrás
Robert Bosch Stiftung (IFOK GmbH szerződő fél révén)
Program/projekt típusa
Nemzetközi szervezet által nyújtott célzott támogatás
Projekt összege
6.500 EUR + 20 % önerő
Időtartam
2013. június – 2013. október
projekt hét: 2013. szeptember 30. – október 4

A projekt rövid leírása
A program a Robert Bosch Alapítvány nemzetközi kezdeményezése, amely 15-18 éves fiatalokat aktív szerepvállalásra ösztönöz Európa politikai, gazdasági és szociális jövőjének alakításában, teret biztosítva számukra, hogy befolyásolják az európai színtű döntéshozást.

A kezdeményezés legfőbb eseménye egy öt napos workshop, melynek során a fiatalok – rangos szakértők és más európai országok diákjainak közreműködésével – az energiapolitikára és a klímaváltozásra vonatkozó javaslatokat dolgoznak ki. A 2013 októberében megtartott work-shop résztvevői a Budapest Baptista Külkereskedelmi Szakközépiskola Gimnázium és Sportiskola diákjai voltak. A projekthét során 30 diák dolgozott együtt azon, hogy innovatív ötleteket adjanak Európa jövőbeni energiaszükségletének kielégítésre.
„Az Európa fiatal szemmel” program elsődleges célja, hogy összehozzon fiatalokat Európa különböző országaiból és ösztönözze a tapasztalatcserét. A projekthét párhuzamosan zajlik például Franciaországban, Lengyelországban, Észtországban, Spanyolországban és Németországban. Magyarország partner országa az 2013-ban Bulgária volt. A résztvevők – egy online közösség részeként – megosztják ötleteiket, megvitatják elképzeléseiket, szereznek barátokat. Így a kezdeményezés határok nélküli kerekasztalt biztosít az európai ifjúság számára. Bővebb információ: www.youngideasforeurope.eu

Az utolsó napon, 2013. október 4.-én a tanulók bemutatták munkájukat politikai -, szakmapolitikai döntéshozóknak, Európai Uniós és hazai parlamenti képviselőknek, valamint más országok hazai külképviseleteinek küldöttei számára.
A rendezvényt ezen napján az alábbi politikusok vettek részt:
Prof. Dr Schöflin György ( európai parlamenti képviselő)
Jávor Benedek (országgyűlési képviselő)
Szabó Imre (országgyűlési képviselő)
Tóth Balázs (önkormányzati képviselőtestületi tag, Budapest, XX. kerület)
Csonka Krisztián (LMP)
Hajdú Mária (LMP)
A legjobb ötleteket, javaslatokat, egy közös akciótervbe gyűjtötték a nemzetközi csapat diákjai, – “ Új Energia Európának” címmel, melyet az EU elnökségnek és döntéshozóknak mutattak be Brüsszelben.

„Az Európa fiatal szemmel” programot alapítványunk immáron 3. alkalommal szervezi, koordinálja és facilitálja. A program minden évben megrendezésre kerül, amennyiben a Robert Bosch Alapítvány által rendelkezésre bocsájtott forráshoz sikerül előteremtenünk a kiegészítő forrásokat. A 2013 év utolsó hónapjaiban illetve 2014 első felében e projekthez szükséges támogatások megszerzésén dolgoztunk, dolgozunk.