Partners 20

Alapdokumentumok

Aktuális projektjeink

Lezárt projektjeink

Mediációs Központ

Képzések, tréningek

Támogatóink

Letölthető dokumentumok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérhetőség

Partners Hungary Alapítvány

Iroda / Székhely : 1072 Budapest, Rákóczi út 22. 4. / 24.

Telefon: +36 1 438 5260

Fax: +36 1 438 5268

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0918-05
E-mail: partners@partnershungary.hu

Hungarian (formal)English (United Kingdom)
ROMED és ROMACT programok PDF Nyomtatás E-mail

ROMACT hírek és események 2016

 

2015. január 1-től a Partners Hungary Alapítvány biztosítja a szervezeti hátteret (Nemzeti Fókusz Pont) a  ROMED2 és ROMACT program magyarországi megvalósításához.

A programokat az Európa Tanács (ET) Special Representative of Secretary General for Roma Issue koordinálja az ET és az Európai Bizottság támogatásával. A ROMED program 24 országban, míg a ROMACT program 7 országban valósul meg. A programok célkitűzése a helyi roma integráció valós előmozdítása.

 

ROMED2 - Demokratikus kormányzás és közösségi részvétel mediáció útján

A ROMED első szakaszának eredményeire építve – „mediáció a romákért” (http://romed.coe-romact.org/romed1)  – a ROMED2-vel 2012-ben egy következő szintre lépett, melynek célja, hogy előmozdítsa a roma állampolgárok részvételét a helyi döntéshozatali folyamatokban. Így tehát a ROMED2 különbözik a program első fázisától, hiszen míg a ROMED1-ben a fő cél az interkulturális mediátorok képzése és biztosítása volt az európai országokban, addig a ROMED2(http://romed.coe-romact.org/romed2)  a mediáció eszközének keresztül komplex hatást kíván elérni 10 országban, a korlátozott számban kiválasztott önkormányzatok részvételével. Minden egyes kiválasztott településen a mediátorok közösen, a külső facilitátorral elindították a roma lakosokból álló Közösségi Akciócsoportokat (KACS), melyek célja a helyi roma közösségeket érintő problémák meghatározása és rendszerezése, végső soron pedig – a problémák megoldása érdekében – közös tervezés a helyi intézményekkel, érintettekkel. Utóbbiak figyelembe veszik a meghatározott prioritásokat, az akciótervezések idején, különösen az EU-s társfinanszírozásban kidolgozott projektekben.

 

A ROMED2 programot jelenleg a következő országok hajtják végre: Bulgária, Belgium, Görögország, Németország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovákia és Ukrajna. A részvevő országokban átlagosan 5-6 településen valósul meg a ROMED2.

 

 

ROMACT

A ROMACT program (http://coe-romact.org) célja a közintézmények, a hatóságok, a választott hivatalos képviselők és a vezető beosztású közalkalmazottak érzékenységének és felelősségvállalásának javítása a marginalizálódott roma közösségek irányába. A program hosszú távú politikai elköteleződésre összpontosít, amely a roma integráció érdekében fenntartható tervekre és intézkedésekre ösztökél.

 

A ROMACT a helyi közigazgatás számára munkamódszereket és eszközöket biztosít annak érdekében, hogy hatékonyan elérje és felmérje a közösségeket és azok szükségleteit ott, ahol a legsérülékenyebb állampolgárok élnek. A program fő hangsúlya, hogy faicilitációval erősítse az önkormányzatok kapacitását a romák társadalmi befogadására alkotott tervekre és projektek végrehajtására. A program segíti az önkormányzatokat, hogy minőségi pályázatokat nyújtsanak be EU-s és hazai támogatásokra. Mindez elvezet a tartós, inkluzív közszolgáltatások kialakulásához.

 

A ROMACT jelenleg 5 ország (Bulgária, Magyarország, Olaszország Románia, Szlovákia) 40 településén kerül végrehajtásra.

 

A Nemzeti Támogató Csoportot a Nemzeti Projektvezető, a Nemzeti Fókuszpont és a facilitátorok alkotják, akik együttesen felelnek a Közösségi Akciócsoportok koordinálásáért minden településen, biztosítva a ROMED2 részvételen alapuló megközelítését, és serkentik a közintézményekkel való együttműködést, összhangban a ROMACT programmal.

 

 

Magyarországon a következő települések vesznek részt:

Bag [http://www.bagfalu.hu/]

Gyulaj [http://www.gyulaj.hu/]

Jászfényszaru [http://www.jaszfenyszaru.hu/]

Nagyecsed [http://nagyecsed.hu/]

Nyírbátor [http://www.nyirbator.hu/]

Pécs [www.pecs.hu]

Porcsalma (csatlakozása folyamatban) [www.porcsalma.hu]

 

 

Nemzeti projektvezető:

Rézműves Szilvia

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Nemzeti Fókuszpont:

Partners Hungary Alapítvány

Deák Éva ügyvezető igazgató képviseltében
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

Facilitátorok:

Deák Éva

Rézműves Szilvia

Setét Jenő

Wágner János

 

 

ROMED mediátorok:

Horváth Géza - Gyulaj

Kanalas Roland - Bag

Lakatosné Danó Zsuzsanna - Nyírbátor

Mezei Zsolt - Jászfényszaru

Nagy Erzsébet Emese - Nagyecsed

Szűcs Szilvia - Pécs

Tóth Zoltánné - Porcsalma

 
Hirdetés
Hirdetés