Partners 20

Alapdokumentumok

Aktuális projektjeink

Lezárt projektjeink

Mediációs Központ

Képzések, tréningek

Támogatóink

Letölthető dokumentumok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérhetőség

Partners Hungary Alapítvány

Iroda / Székhely : 1072 Budapest, Rákóczi út 22. 4. / 24.

Telefon: +36 1 438 5260

Fax: +36 1 438 5268

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0918-05
E-mail: partners@partnershungary.hu

Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Gyöngyöspata PDF Nyomtatás E-mail

Gyöngyöspatai Meséd program és Női Kör

Női kör – Mesélő édesanyák csoportja

 

Támogató/forrás

Privát donor

Program/projekt típusa

Magány adományból megvalósuló saját program

Együttműködő szervezetek

Furugh Schwitzer –Meséd program szakmai vezetője

Egység a különféleségben Alapítvány

Projekt összege

5.000.000 Ft

Időtartam

kezdődött: 2012. június

befejezés: 2013. június

 

A projekt rövid leírása

Az Egység a Különféleségben Alapítvánnyal megvalósított programunk két elemre épített. Egyrészt a roma női közösségben szerettünk volna lehetőséget adni a nőknek arra, hogy beszéljenek azokról az érzelmeikről, amelyek a Magyar Gárda és egyéb paramilitáris szervezetek 2011. tavaszán történő bevonulásának következtében a mai napig hatással vannak rájuk, másrészt olyan szakértők behozatalát tettük lehetővé, akikre a női csoport tagjai leginkább igényt tartottak.

Az egy éves program során, heti rendszerességgel „Meséd” program indult, amely az édesanyák olvasási kompetenciáját hivatott emelni, illetve a gyerekeikkel való kapcsolatot szerette volna bővíteni, de indirekten hosszú távon a tanulásra való felkészítést szolgálta a szókincsbővítés, a mesék fantázia és kreativitást erősítő hatása.

Havi rendszerességgel nagyobb körben – tematikus programok, szakértők hoztak be olyan témákat a csoportba, ami a közösség fejlődését célozta meg. Legfőbb célunk a tanult tehetetlenségből való felélesztés, a konstruktív kommunikáció elősegítése, sikeres roma nők életútjának bemutatása párbeszéd formájában.

A csoporttagok a havi eseményeket változó motivációval követték. Többen a fiatalok anyák közül annak örültek, hogy a szabadidejüket egy újszerű elfoglaltsággal, könnyedebb, néha viccesebb helyzetben tudták eltölteni. Az idősebb korosztály inkább a dolgok praktikus oldalát kereste, nem az öröm, hanem a problémák kibeszélése, a munkához való hozzájutás lehetőségének kiaknázása érdekelte. A munkaerő tanácsadó helyszíni konzultációján 40 ember jelent meg, remélve azt, hogy előbb –utóbb kapnak aktuális információt a munkaerő piaci lehetőségekről. Nagy eredményként könyveltük el, hogy azóta néhányan (férfiak) már bekerültek képzésekbe.

A program elemei:

1.         MESÉD kör - heti rendszerességgel–10-12 fő részvételével édesanyák mesélő köre szerveződött helyi koordinátorok által. A Meséd-csoportot a roma közösségből származó, kiképzett facilitátorok vezetik.  A program keretében az anyukák hetente egyszer, 2 órában, mesekönyvekből olvasnak, majd a történeteket közösen megbeszélik. Az 1 éves program végére 36 kötetes „mini könyvtára” lett minden a programban résztvevő családnak.

 

2.         NŐI beszélgető kör - minden korosztálynak, havi rendszerességgel megtartott, facilitátor által vezetett nagycsoportos foglalkozás – szakértő meghívásával. A projekt utolsó harmadában 2 mini program tervezése és megvalósítása is megtörtént, változó létszámmal. (10-30 fő részvételével).  A programba olyan sikeres roma nőket kértünk fel szakértőnek, akik életútjukkal, identitásukkal mintát adhatnak a helyi lányoknak, asszonyoknak.

Programelem megnevezése

Célcsoport

Indikátor

Eredmény

Meséd program

0-7 éves gyereket nevelő édesanyák

 • résztvevői létszám
 • mesekönyvek
 • 3 kiképzett facilitátor
 • Olvasási kompetencia emelkedése
 • 3 facilitátor csoportvezetői szerepének megerősödése
 • Édesanyák fejlesztői tevékenységének megalapozása
 • Óvodai foglalkozás tartása – édesanyák mese órája
 • Bábszínházszervezés

Női Beszélgető kör

14-60éves nők

 • résztvevői létszám
 • 3 koordinátor
 • roma szakértők bevonása
 • 2 mini projekt

 

 • Öntevékeny koordinátorok működése.
 • Asszertív kommunikáció
 • Együttműködés
 • Mini projektek megvalósulása
 • Tervező kerekasztal a fenntarthatóságról – közösségi igények megfogalmazása
 
Hirdetés
Hirdetés