Partners 20

Alapdokumentumok

Aktuális projektjeink

Lezárt projektjeink

Mediációs Központ

Képzések, tréningek

Támogatóink

Letölthető dokumentumok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elérhetőség

Partners Hungary Alapítvány

Iroda / Székhely : 1072 Budapest, Rákóczi út 22. 4. / 24.

Telefon: +36 1 438 5260

Fax: +36 1 438 5268

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0918-05
E-mail: partners@partnershungary.hu

Hungarian (formal)English (United Kingdom)
ASAP - Partnerség az Iskolai Agresszió ellen nemzetközi képzés és partnertalálkozó PDF Nyomtatás E-mail

 

Október 3-7 között az ASAP - Partnerség az Iskolai Agresszió ellen Erasmus+ projektünk keretében egy szuperintenzív nemzetközi képzéssel egybekötött partnertalálkozót tartottunk.

 

A projektpartnerek mellett a magyar és a bolgár iskola képviselői, valamint a Máltai Oktatási Minisztérium Iskolai Zaklatásellenes Részlege is részt vett az eseményen, biztosítva ezzel a teljes érintetti párbeszédet. Mert a legjobb megoldásokra csak közösen juthatunk.

Az első két napon a resztoratív körök vezetéséről tanultunk, mégpedig a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézetének magyarországi vezetőjétől, Negrea Vidiától, aki húsz éve dolgozik helyreállító szemlélettel. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományos, tekintélyelvű fellépéssel ugyan átmenetileg csökkennek a tüneteket, de ez inkább ered az elkövető szégyenérzetéből, mintsem belső indíttatásból. A kiváltó okok megszüntetéséhez elfogadás, személyes elkötelezettség és a teljes érintetti kör bevonása szükséges. Ha büntetés helyett az együttműködésre és közösségi élményre alapuló, közös megoldásokra helyezzük a hangsúlyt, tartósabb és jobban működő megoldások születnek.

 

A hét további részében tovább dolgoztunk az iskolai modellprogramunk tartalmán és bevezetésének lépésein, valamint az iskolai helyzetfelmérő és értékelő módszerek pontosításán. Korábbi munkánk tapasztalatából már tudjuk, hogy nem az eredmények helyett a folyamatra kell kerüljön a legnagyobb hangsúly. Mivel nagyon sokszínű és nagy létszámú nemzetközi csapattal dolgoztunk, rengeteg szempontot, információt érvet, ellenérvet mérlegeltünk a döntési folyamatok során. Erről bővebben írunk még később.

 

Lezárásként, péntek délután hazai szakértőket hívtunk meg egy közös gondolkodásra. Az előadások és kerekasztal beszélgetések tanulságai - többek között - az alábbiak voltak:

 

A közbeszédben elterjedt a probléma bagatellizálása ("oldd meg fiam, én is csak felnőttem valahogy"), aminek hátterében sok esetben a szégyen áll, hogy eszköztelenek voltunk/vagyunk a saját helyzeteinkben.

Fontos, hogy könnyen elérhető, hiteles és érthető információk álljanak rendelkezésre az iskola agresszió és zaklatás témájában, hiszen ezzel segíthetjük az érintettek tájékoztatását,  felelősségvállalását és elköteleződését a változás iránt. Emellett az érintettek folyamatos támogatása is kulcsfontosságú, ez egy változási folyamat, nem léteznek egyszeri megoldások.

Mivel Máltán az oktatási minisztérium támogatásával működik az agresszió- és zaklatásellenes csoport, így mára már folyamatos a párbeszéd a hatósások és a szakemberek között, valamint a téma is nagy figyelmet kap a médián keresztül. Ennek kialakítása természetesen időbe telt, de nagy szükség van rá a fenntarthatóság érdekében.

 

Folyamatosan jelentkezünk a program újabb híreivel, kövessen bennünket Facebookon:

 

https://www.facebook.com/iskolaiagresszio/

 
Hirdetés
Hirdetés